En historia om en hitlåt: Back for Good

Det finns vissa låtar som är välkända över hela världen. Hitlåtar som lever sitt eget liv långt efter det att de släpps och som har egna unika historier. En sådan låt är Back for Good med pojkbandet Take That.

Back for Good släpptes redan 1996 och har sedan dess spelats på radio otroligt många gånger. 1996 var Take That fortfarande det största pojkbandet i välden, även om de började känna sig hotade av Backstreet Boys om den positionen. Många tonårstjejer kände en viss hysteri över bandets medlemmar som Gary Barlow, Mike Owen och Robbie Williams.

Back for good var en låt som gav Take That viss musikalisk cred. Innan dess ansåg vissa att de var ett slags coverband som levde mer på sina dansmoves och sitt stiliga yttre. Den bilden lever fortfarande kvar, men med Back for good bidrog de med en låt som gick hem inte endast bland tonårsflickor utan även i andra läger. Till och med vissa mammor tyckte om den.

Gruppens medlem Gary Barlow skrev låten och det blev en väldigt personlig låt för honom. Det handlar om en tjej som han önskar kunde vända hem och återvända, Back for good. Garry Barlow ville skriva en låt som han själv kunde bli berörd av. Med facit i hand får man nog säga att han lyckades.

”Det är min låt. Min. Jag lär nog alltid tycka om att framföra den.” säger han i en intervju.

Gary Barlow berättar också att han en gång hade en konversation med någon som menade att nyckeln till en framgångsrik poplåt var att inte använda mer än fyra ackord. Mer än fyra ackord är för många ackord. Gary Barlow tog fasta på det rådet och bestämde sig för att låta det bli utgångspunkten för den nya låten. Han försökte skriva en ny låt med endast fyra ackord. Låten utmynnade i Back for Good. Låten bygger i grund och botten på endast fyra ackord, även om de varieras under låtens gång.

Gary Barlows låt som skickades – på en kassett, för det var ju på den gamla goda tiden på 1990-talet – till producenter i en demoversion var avskalad och saknade ett och annat. Till exempel ett intro. Något som producenterna bakom låten lånade in från en annan låt, ”Maggie May”. Ett intro som är lätt att känna igen och är väldigt ikoniskt. När man hör introt på radio vet man direkt att nu vankas en gammal fin ballad med Take That.

Många kända musiker har under årens lopp tagit steget och lanserat egna parfymer. Ett exempel på det är Lady Gaga. Ett annat exempel är just Robbie Williams från Take That, som ju senare hade en lång solokarriär som vi kanske fortfarande inte har upplevt slutet på helt. Vill man köpa någon av deras dofter kan man hitta billig parfym på nätet i en nätbutik.

Doften av framgång är något som Take Thats medlemmar fortfarande kan förnimma varje gång de hör Back for Good. Gruppen har återförenats på senare år, men det är väl främst för 1990-talets era som man minns dem.