Starta barnens musikkarriär med rätt instrument

Visar ditt barn redan intresse för musik och att spela instrument? Då är det viktigt att det intresset får utrymme att växa. Musik är något av det roligaste som finns att hålla på med och genom att tidigt få lära sig traktera ett instrument odlas intresset snabbare. Hur ska du som förälder då tänka kring inköpet av det första musikinstrumentet? Läs mer nedan och få tips!

Vad är en bra doppresent? Ett musikinstrument?

Ja, vad är en bra doppresent egentligen? Det här är något som många våndas över när det börjar dra ihop sig mot dop. Svaret är dock enkelt: det kan vara precis det du vill (med vissa undantag, förstås). Gör det inte svårare än nödvändigt. Det är lätt att fasta i gamla normer och köpa en spargris i tenn, eller liknande. Tänk istället på användningsområde. Till vilken nytta kommer presenten? En doppresent kan exempelvis vara en rolig leksak, ett härligt gosedjur – eller för den delen ett musikinstrument, om du så önskar. Vad är en bra doppresent? Snarare kanske frågan ska vara: vad är den för just dig? Är du musikintresserad, och upptäcker tidigt att du har musikaliska barn, hade du säkert inte blivit bestört av att din lilla älskling får ett musikinstrument som doppresent.

Val av instrument för nybörjare

Till ett mycket litet barn blir urvalet lite begränsat vad gäller nybörjarinstrument. Här handlar det om leksaker som ska tåla slag och att slängas runt i rummet. En liten keyboard kan här vara en bra början på en förhoppningsvis lång karriär i musikens värld. Många väljer dock att köpa någon form av slagverk i enkel form, som exempelvis en xylofon där ljud skapas genom att slå på musikaliska stavar med en trumpinne. Återigen: vad är en bra doppresent? Kanske exakt detta! Barn gillar att skapa ljud redan från tidig ålder. Att experimentera med ljud och musik är dessutom bra för utvecklingen.

Ta steget vidare

Det är först när barnet blir lite äldre som du kan börja fundera på ”riktiga” musikinstrument, det vill säga sådana som inte är byggda för att kastas från ena änden av rummet till det andra. Nu kanske ni börjar få koll på vilket specifikt instrument som lockar barnet och kan börja titta på de alternativ som finns i handeln. Var här medveten om att barn snabbt kan skifta intresse från ett musikinstrument till ett annat (eller helt byta intresse), så satsa inte på ett alltför dyrt instrument i det här läget.

Tänk på storleken

Köp instrument efter ditt barns storlek. Det är inte roligt att få exempelvis en gitarr i vuxenstorlek – den blir oundvikligen svårspelad. Är det en gitarr som hägrar, oavsett om det handlar om en akustisk gitarr eller en elgitarr, finns det varianter som passar barn. Detsamma gäller andra stränginstrument, som elbas. Du får under barnets uppväxt vara beredd på att köpa nya instrument med jämna mellanrum, men då går det förstås alltid att sälja de gamla instrumenten på begagnatmarknaden – alternativt byta in dem i en musikaffär. Musik är kul, men fel instrument riskerar att snabbt ta död på intresset.