Anna Ternheim har en av världens mest unika röster. Ibland viskandes, ibland rosslig i stil med Tina Turner. Alltid med en oerhört stark känsla i de budskap hon levererar. Hon har en förmåga att få lyssnaren att leva sig in i texten hon sjunger och befinna sig i centrum av hennes berättelse.
Anna släppte sitt första album Somebody Outside 2004. Det innehåll en cover på Broder Daniels hit ”Shoreline”, och den lågmälda versionen med en stark kvinnlig röst bidrog starkt till att Anna uppmärksammades även utanför de mer obskyra indiekretsarna. Uppföljaren Separation Road släpptes två år senare och prisades med två grammies för bästa kvinnliga artist och bästa låtskrivare.
Anna hade redan varit stor i övriga Europa under en tid, men nu började även USA ta till sig hennes låtar. Detta fick till följd att ”Halfway to Fivepoints” enbart släpptes på den amerikanska marknaden 2008. Samtidigt släpptes istället ”Leaving on a Mayday”, tilltänkt för den övriga marknaden. För musikälskare spelar det idag mindre roll var fysiska kopior släpps, då allting ju går att avnjuta via streaming eller via inköp från sidor som till exempel Amazon. Följaktligen fick vi bara fler låtar att njuta av!
Alla har nog någon gång drömt om att vara en framgångsrik artist. För de allra flesta av oss kommer den drömmen att förbli enbart en dröm, men som tur är kan man leva ut den när man vill. Man kan alltid sätta igång karaokemaskinen där hemma, och ikläda sig peruk eller dräkt från partykungen.se. I samband med att ”Leaving on a Mayday” släpptes flyttade Anna från Sverige till New York för att leva ut sin dröm. Hon behövde få nya intryck, och hade svårt att hitta inspiration i Sverige. Många andra svenska artister har gjort likadant före henne. Exempelvis var Nina Persson, från The Cardigans, tidig med att flytta till just New York och hon har vittnat om att det hjälpt henne i hennes musikskapande. Nina och Anna blev också goda vänner när de befann sig i New York båda två.
För varje skiva har Anna, på sitt eget säregna sätt, finputsat sitt uttryck. Varje skiva har ett eget sound, och en egen sammanhängande historia att berätta. Den kanske största förändringen vad gäller hennes sound skedde 2011, när The Night Visitor släpptes. Anna behövde komma bort från musiken, turnerandet och Sverige för ett tag, och reste till Nashville. Väl där, i countryns hemstad, träffade hon David Ferguson som är känd för att ha producerat ingen mindre än Johnny Cash. Deras möte kan beskådas i dokumentärfilmen Syrsor & Cigaretter som varmt rekommenderas.
I samband med Annas vistelse i Nashville spelade hon och Ferguson in en väldigt begränad EP på vinyl, kallad Anna & Ferg. Enbart 700 exemplar trycktes, och den är åtrådd bland samlare.