Housemusik är en festlig musikstil

Housemusik kallas även för elektronisk dansmusik och har varit mycket populär det senaste decenniet. Musikstilen har en 4/4 takt och därmed släkt med discomusik. Själva musikstilen hör till populärmusik.

Även om musiken som kallas house har varit inne att lyssna på de senaste 10 åren så har den faktiskt funnits mycket längre än så. Det var redan under 1980-talet som housen föddes och detta var då i USA, Chicago. Det hela var en blandning mellan soul, disco och europeisk elektromusik. Själva ordet house kan låta lite konstigt i mångas öron och det är lätt att tro att musiken fått sitt namn från att man lyssna på den hemma i sitt eget hus eller liknande men det hela handlar faktiskt inte om det. Det sägs att namnet kommer från Warehouse som var den nattklubb där musiken först spelades upp. Året var 1982.

Även om housen har sitt ursprung i såväl disco, soul och europeisk dansmusik så säger man ändå att house är en modern och framarbetad version av just discomusiken. Den stora skillnaden är att housemusiken alltid är elektronisk i form av just trummor men också att den har mer upprepande ackord än vad den ordinarie discomusiken har. Housenmusiken har också i många fall en sångtext och sångare samt en melodi som repeteras låten igenom.

Vad gäller publiken för just housemusiken så kan sägas att den är bred. Såväl vuxna som ungdomar tycker om att lyssna på musiken. För den som är vuxen kan man även roa sig med hjälp av prylar från vuxen.se som är en butik för just vuxna. När det gäller danssteg som passar ihop med housemusik är den äldre generationen som är uppväxta på bugg ofta frågande. För att dansa till house behöver man egentligen inte vara så dansant utan det viktigaste är att kunna hålla takten. På housefestivaler, nattklubbar och andra evenemang där house spelas brukar dansstegen nämligen bestå främst i att hoppa upp och ner på stället med händerna i luften. Om en dj är på plats brukar allas blickar vara vända till just dj:en och dess dj-bord.

Ett exempel på kända svenska housemusiker är bland annat Swedish House Maffia, Otto Knows, Eric Pryds med flera. En av de största svenska houseproducenterna från Sverige är förstås Avicii som sorgligt nog gick bort endast 28 år gammal. Han har efter sin död blivit jämförd med bland Michel Jackson för sin talang inom musiken och hyllats världen över.

Det finns även olika versioner av housemusik och några av dessa är deep house, chill house, progressive house och hard house. Bara för att man gillar en av dessa brukar det inte betyda att man gillar alla då de kan skilja sig åt en hel del.