Punkmusik

Punk

När det gäller punk, är det inte bara musiken du lever för. Visst säger musiken mycket, den handlar om att du som människa har lika värde som alla andra och att du anser dig ha rätt till den frihet som du själv står för. Det är mycket politik i låtarna och punkarna deltar gärna i olika demonstrationer. Det är ungdomarna själva som skapade punkrörelsen och det var deras sätt att protestera mot alla regler och normer som finns i ett samhälle, alltså lever punkare efter att inte göra som de flesta gör, här ska man bestämma själv vad man vill och inte vill göra.

Kläder som punkare bär

En punkare bär trasiga kläder som är ihopsatta med säkerhetsnålar, kläderna har ofta politiska texter med olika budskap och det har man skrivit dit själv. Deras hår är som en tuppkam och bör vara i en skarp färg. Piercingar lite överallt är viktigt, gärna lite varstans i ansiktet.

Punkens storhetstid

I mitten på 1970-talet grundlades punken musiken är skränande, medlemmarna i bandet är inte de bästa musikerna och sångaren kan ofta inte sjunga särskilt bra. Texterna är inte särskilt avancerade, de tar upp livet i de sämre samhällsklasserna och de är provocerande, korta och håller ett skrikigt tempo. Ett punkband består av fem medlemmar: sångaren, två gitarrister som självklart spelar på elgitarr, en som spelar på en basgitarr, en trumslagare och givetvis en sångare. När det gäller själva ordet punk betyder det en person som är värdelös, ligist eller någon som är prostituerad. Det kändaste punkbandet är The Ramones, men även The Clash är ett känt punkband, och även det extremt märkliga punkbandet Sex Pistols, deras frontfigur som kallade sig Johnny Rotten och den destruktiva Sid Vicious var viktiga medlemmar.

Sex Pistols är nog det punkband som har lyckats att provocera mest. Många var väldigt upprörda på bandet och det skrevs uppskakade artiklar om dem i tidningarna, de hade ofta poliser som bevakade dem. Deras första spelning var 1975 och de fick ut en singel med namnet ”Anarchy in the U.K”. Deras mest kända singel ”God Save the Queen” kom ut 1977. En skiva som blev förbjuden att spelas i radion. När Sid Vicious flickvän Nancy Spungen dog blev han misstänkt för att ha mördat henne. Efter de misstankarna försökte han ta sitt liv, den gången överlevde han, men bara ett tag senare 1979 dog han av en överdos heroin. I Sverige var Ebba Grön, med Joakim Thåström som frontfigur ett känt punkband. Bandet bestod av tre killar från Rågsved, Stockholm, gruppen såg dagens ljus 1977 och sitt sista liveframträdande hade de i Norberg 31 juli 1982 och de splittrades 1983.