Populära singer/songwriters

De flesta människor har en absolut favoritartist vars karriär ibland kan följas genom hela livet. Kanske är man ofta jämnårig med artisten ifråga eller så förmedlar denne ett budskap man delar. Det kan också vara så att man helt enkelt har fångas av det musikaliska materialet och den unika stilen. Många av dessa artister är mer eller mindre populära singer/songwriters. En singer/songwriter är en sångare eller sångerska som framför sina egna sånger vars innehåll ofta är intimt och poetiskt. Karaktäristiskt är bland annat att artisten uppträder ensam tillsammans med sin gitarr, på piano eller ackompanjerad av ett fåtal personer. Ofta talas det om rötter i folkmusik men idag har dessa artister skapat sig en egen nisch.

Inre tankar och allmänmänskliga problem

De flesta singer/songwriters delar ett särskilt sound eller snarare ett unikt sätt att komponera ihop en sångtext och det färdiga resultatet väcker ett särskilt gensvar från publiken. Singer/songwritern gör ofta ett autentiskt intryck och sångerna färgas av en känsla av bekännande eller ett avslöjande av inre hemligheter. Inte sällan känns texterna väldigt personliga eftersom de belyser allmänmänskliga problem. Inspiration verkar hämtas ur självupplevda erfarenheter av mänskliga relationer. Dessa erfarenheter framförs med en klang av ensamhet, smärta och mörker. Det är de stora livsfrågorna som behandlas och som lyssnare får man möjlighet att spegla sig i dessa och på så sätt bearbeta, genomleva och återuppleva en särskild känsla. Kanske minns man första gången man satte sin nyfödda bebis i bilbarnstolen från Britax och åkte hem från sjukhuset. Igenkänningsfaktorn säljer skivor och bekostar turnéer.

Heather Nova

En kvinnlig singer/songwriter med ett unikt sound är den amerikanska sångerskan Heather Nova som debuterade 1993 med det magiska albumet ”Glow Stars”. Det efterföljande albumet ”Siren” från 1998 innehöll hiten ”London Rain” som tog sig in på topplistor världen över. Nu fick många upp ögonen för hennes vackra röst och många gånger personliga och politiska texter. Framför allt är det med den kompromisslöshet som hon beskriver känslor, miljöer och upplevelser i sina texter som har skapat en trogen skara fans över hela världen. Hon är också känd för att ha släppt hitlåten ”Someone new” tillsammans med det svenska bandet Escobar.

Hennes låttexter skildrar ofta en nästintill existentiell kamp vilket har gjort henne väldigt populär, men det är långtifrån alla som tycker om hennes musik. Liksom de flesta andra artister har hon fått ta emot en hel del kritik när framträdanden och musikstil inte faller alla i smaken. Vissa turnéer har beskrivits som tråkiga och sömniga, men då har man inte förstått denna sångerskas unika och personliga budskap. Hennes senaste album ”The way it feels” släpptes 2015 och alla hundratusentals fans världen över väntar ivrigt på nästa. När det gäller favoritartister överlag kommer deras album inte tätt nog. Vilken singer/songwriter är din favorit?