Rockmusik

Lite om rock

När det gäller rockens historia är det många genrer som man associera musikstilen till, ja från flera olika epoker och musikstilar. Vi kan säga att just rockmusiken var den musikgenrer som var ungdomarnas musik och som ledde till att de vågade frigöra sig från den äldre generationen, de ville visa att de hade egna åsikter.

När det gäller rock finns det inga bestämda instruktioner hur den egentligen ska låta. Det väsentligaste är att man använder sig av elektroniska instrument och trummor, för det är just det som får rocken att låta som den gör. Det sägs att rocken kommer från USA under 1900-talet och det är faktiskt så att det från början var de svartas musik som man anser att den kommer ifrån, och då menar man att rocken egentligen härstammar från bluesen, men nu är ju blues en mer tungsint musiksort.

Under 1930-1940-talen ändrades plötsligt bluesen och den blev gladare i melodin i och med att man började använda elgitarr och trummor. Nu hade något som heter rythm & blues formats som en ny musikstil och genom den genren har rocken kommit och så har plötsligt rock’n’roll blivit en ny musikstil.

På 1950-talet slog rock’n’roll till ordentligt och den första artisten som blev en hyllad artist var Bill Haley och det med låten ”Rock around the clock”. Efter honom fick Elvis Presley sitt stora genombrott och han fick musikstilen att bli accepterad och legal. Nu spred sig rocken i hela världen. Lite senare bildades The Rollings Stones, The Animals och The Beatles. De som var medlemmar i dessa band lät håret växa, medan det på 1950-talet var modernt med sötsliskiga frisyrer och tighta byxor och spetsiga skor, så kallade myggjagare. De som spelade rock började även röra sig mer på scenen, ta lite danssteg och nu började unga kvinnor med höga frisyrer stå och skrika, de hade nu fått nya idoler som betedde sig på ett nytt och mer sexigt sätt.

Rocken var en musikstil för ungdomar och många äldre tyckte att musiken förstörde ungdomarna och vissa ville förbjuda den. Det var 1960-talet som var rockens jubelår och under det årtiondet utvecklades även andra genrer som gick under rockmusik, det var country, raggarrock, bluesrock och jazzrock. Under 1970-talet var det punkrocken som gällde, och även under samma årtionde kom hårdrocken att etablera sig, nu var det helt plötsligt elgitarren som var huvudinstrumentet.

Under 1980-talet var rocken som störst, då bildades mängder av rockband, hårdrocksband, heavy metal och även hårdrocksballader gjorde sin entré då. Numera är inte rocken så stor som på 1980-talet, det är i så fall syntrocken då, som görs elektroniskt och nu på 2000-talet är det populärt med elektronisk musik via datorer, där en DJ står på en scen och spelar rytmisk musik på sin dator, Avicci är vår kändaste DJ från Sverige som är stor över hela världen.