Bruce Springsteen

Bruce Springsteen är en av världens absolut största artister. The Boss som han också kallas är född i New Jersey och växte upp i en arbetarklassfamilj. Han är sångare, låtskrivare och gitarrist. Över 140 miljoner exemplar har sålts av hans 25 album. Springsteen turnerar både ensam och tillsammans med olika musiker. Främst har han turnerat tillsammans med E Street Band. Han valdes in i Rock and Roll Hall of Fame år 1999.

Delar av karriären

 

Springsteen spelade tillsammans med ett antal olika band under andra halvan av 1960-talet. Bruce Springsteen & E Street Band bildades 1974. 1975 spelade de in albumet Born to Run som blev hans stora genombrott. Nästa album släpptes 1978 och han turnerade flitigt. Hans konserter var ständigt utsålda. Albumet The River som släpptes 1980 innehåller singeln Hungry Heart. Den blev hans första riktigt stora hitsingel. Albumet Born in the U.S.A. som släpptes 1980 blev en enorm försäljningsframgång. Två hans största låtar finns på det albumet, Dancing in the Dark och Born in the U.S.A.

1989 upplöstes E Street Band och de kommande åren är Springsteens svagaste i karriären. Bandet återförenades för att spela in två album under 1990-talet. Den officiella återföreningen av bandet skedde 1999. De gav sig då ut på en stor världsturné som höll på i över ett år. Turnén avslutades med tio konserter på Madison Square Garden. Samtliga var utsålda.

Texterna

För den som inte har upptäckt Bruce stora musikskatt än finns det massor att utforska och låtar att påverkas av. Skaffa en mobil hos Gigamex och börja lyssna. Springsteens låttexter handlar ofta om det amerikanska samhället och utsatta människor som inte lever den amerikanska drömmen. En del av låtarna handlar också om hans arbetarklassuppväxt. Hans låtar har en stor variation med allt från nedstämda, vemodiga ballader till glada rocklåtar. Albumet Darkness on the Edge of Town som släpptes 1978 anses av många fans vara hans bästa album. Här sjunger han om orättvisor och familjeförhållande och han politiska åsikter kommer fram i de flesta av låttexterna på det här albumet.

Konserterna

Bruce Springsteen har alltid turnerat mycket och är en oerhört populär liveartist. Under flera decennier har han spelat för utsålda arenor. Hans konserter har ofta en stor variation bland låtarna, från lugna ballader till fartiga rocklåtar. Konserterna präglas också av att han vanligtvis har långa personliga mellansnack mellan låtarna.

Konserter i Sverige

Sverige har ofta funnits med på Springsteens turnéplan. Första gången han tog en turné till Sverige var 1975 med Born to Run. Springsteen är den artist som har slagit flest publikrekord på Ullevi i Göteborg. Hans första spelningar på Ullevi år 1985 är riktiga klassiker. Under två dagar drog han en publik på nästan 127 000. Och som publiken gillade honom. De hoppade och dansade så mycket att betongen på arenan sprack. Publikrekordet en av dagarna var 65 312. Det slog han sedan 2012 då han spelade för 66 561 fans.