Musik om att jobba hårt

Vi har tidigare skrivit om kulturskolor som du kan gå på, precis som alla skolor leder en utbildning där förhoppningsvis fram till att du får ett jobb som du trivs med. Musikhistorien är full av låtar om att arbeta, sällan om något man trivs med – men hur poetiskt hade det blivit? I det här inlägget ska vi titta på några av de mest ikoniska låtarna som handlar om att arbeta i sitt anletes svett.

Även om populärmusiken till liten del består av låtar om slitsamma och tråkiga jobb så måste det förstås inte vara så i verkligheten. Om du driver ett företag och söker kompetent personal kan du vända dig till The place, deras team av rekryterare kan på nolltid fixa fram precis rätt person till i princip vilka syften som helst. För att uppnå den bästa matchningen som går har de utvecklat ett vetenskapligt matchningsverktyg som de kallar för SmartMatch. Ett verktyg som är såpass effektivt att det många gånger övertygar de jobbsökande om att det faktiskt är ett annat jobb de ska ha än just det de söker.

Take This Job and Shove It – Johnny Paycheck (1977)

Den här countrylåten som framfördes av Johnny Paycheck, men skrevs av den skandalomsusade låtskrivaren David Allan Coe, representerar en dröm för många löneslavar. Det handlar såklart om att, som titeln avslöjar, be chefen ta jobbet och stoppa upp det där solen inte skiner. Med tanke på ämnesvalet kanske det inte är konstigt att låten blev enormt populär. Den gav upphov till spin-offs både i form av en film och en bok. Boken ifråga hette konstigt nog ”Take This Job And Love It” och handlade istället om hur man ska göra för att älska sitt jobb.

9 to 5 – Dolly Parton (1980)

Om Johnny Paycheck var direkt fientligt inställt till sitt jobb och sin arbetsgivare så är Dolly Parton mer resignerad inför sin arbetssituation. 9 to 5 är hennes hymn till kontorsarbetarnas lov. Låten är självklart det centrala spåret och soundtracket till filmen med samma namn. Omåttligt populär var den, till dags dato är det den 20:e mest inkomstbringande komedifilmen någonsin.

Working Girl – Cher (1987)

Precis som fallet är med 9 to 5 märks det att Chers Working Girl är från en annan era. Arbetande kvinnor framställdes på den tiden mestadels som hörande till en viss typ av yrkeskategorier, som sekreterare som är fallet i den här låten. Working Girl handlar om en felbehandlad sekreterare och skrevs tillsammans med Michael Bolton.

She Works Hard for the Money – Donna Summer (1983)

Donna Summer är discodrottningarnas discodrottning vilket hon visar på den här godbiten från 1980-talet. I den här låten riktas strålkastarljuset mot en hårt arbetande servitris. Intrycket man får är helt klart att det är ett av de hårdaste jobben man kan ha.