Straight Outta Compton

Compton, Los Angeles var under den större delen av 1900-talet känt för gängaktivitet, drogmissbruk, och ett av USA:s mest frekventa områden för mord. För den som växte upp inom detta område fanns det lite hopp om att hitta en väg ut ur misären till en ljusare verklighet. Idag har detta förändrats en aning. Gängaktiviteten, drogmissbruket och mord är tyvärr fortfarande en stor del av vardagen för Comptons invånare. Idag finns det dock hopp. Detta hopp spreds under slutet utav 80-talet och kom ifrån en grupp av Comptons egna ungdomar som kallade sig själva N.WA. Denna grupp bestod av sex äldre tonåringar som var otroligt talangfulla inom musik och rap. De kom att bli en ikon för det nästkommande decenniets hip-hop och rap. N.W.As musik kategoriserades som “gangstarap” och var otroligt kontroversiell under dess tid. Låtarna som gruppen producerade berättade för lyssnarna om misären och den kalla verklighet som de själva upplevt i slumområdet Compton. Dr. Dre, som nu är musikens absolut största producent, formade denna grupp tillsammans med Eazy-E som tragiskt nog dog av AIDS under mitten av 90-talet. De andra fyra artisterna var den nu kända skådespelaren och artisten Ice Cube, Arabian Prince, DJ Yella och MC Ren.

Under samma tid som N.W.A grundades fanns det ett enormt hat mot den amerikanska polisen som anklagades för att gång på gång ha misshandlat och mördat oskyldiga afrikan-amerikanska medborgare. Detta hat ledde under 90-talet till det välkända upproret i Los Angeles där hela staden stod i lågor i protest mot polisens våld. N.W.As bidrag till upproret kom i form av deras låt ”F**k tha police” som släpptes dagen efter LA blivit vandaliserat. Denna låt var så kontroversiell att gruppen tvingades av scenen under en av deras spelningar då civilpolis stormade scenen när låten spelades.

N.W.A blev 2016 invalda till Rock and Roll Hall of Fame, vilket är finrummet för de allra främsta artisterna i världen. Andra artister som blivit invalda är till exempel Elvis, Tupac och Michael Jackson. Gruppen rankades dessutom som 83a på Rolling Stones lista för de 100 mest inflytelserikaste artisterna genom tiderna. Detta är ett bevis på den inverkan musikgruppen har haft på både samhället i USA och musikens utveckling. Gruppen slogs för att afrikan-amerikanska medborgare skulle ha samma rättigheter som vita amerikaner, och ville bevisa till folket att rättssystemet var extremt korrupt. Trots att detta än idag är ett stort och allvarligt problem i USA så hjälpte N.W.A:s musik enormt i uppbringandet av detta ämne. Många artister än idag nämner musikgruppen i deras låtar och tackar dem för att ha byggt grunden för den musik som produceras idag. För den som inte har lyssnat på deras musik så vore det en bra idé att införskaffa sig en begagnad iphone, ladda ner iTunes och därefter njuta av 90-talets absolut största hip-hop artister och deras verk.