Jazzmusik

Jazzmusik är en musiktradition som föddes i den afroamerikanska södern. Där utvecklades den ur bluesen till en världsgenre, som har påverkat musikhistorien sedan 1900-talets början. Allt från popmusik, swing, rockmusik och världsmusik har påverkats av jazzmusikens grunder och komplexa rytmer. Att lyssna på jazzmusik har, förutom en fenomenal genre, även visat sig vara en musikgenre som potentiellt kan ge dig en naturlig lättnad i sinnet. Det är nog inte särskilt förvånande för många jazzentusiaster att musiken direkt påverkar våra kroppar, då den oftast leder till kreativitet och positiv stimuli. Men om man förutom dessa kvaliteter, blickar tillbaka i musikhistorien har jazzmusiken gått igenom olika perioder. Här kommer en bakgrund om jazzmusikens historia.

Den tidiga jazzen

När man blickar tillbaka i musikhistorien har musiken genomgått enorma förändringar genom årtionden, men den allra första amerikanska genren som blev stor på 1910-talet var bluesen, som utvecklades från den afroamerikanska traditionens spiritualitet. Ursprunget härleds till religiösa sånger som skapades av slaviserade afroamerikaner i södern på 1800-talet.

Med dessa sånger kom även en ny genre som kallades ragtime som var populär vid 1900-talets början och till slut utvecklades även jazzen som de flesta känner till. Den tidiga jazzen påverkades starkt av ragtime och bluesstrukturer, med olika polyrytmer, synkoper och innovativa harmonier.

Under världskrigen blev storbanden stora och intresset för jazzen ökade och kom att bli del av de stora banden i USA, där stora jazzmusiker som Duke Ellington och Louis Armstrong blev världskända. Inspireras av denna era genom att hitta inredning på Buildor som ger den rätta känslan. Det är framförallt på 1920-talet som jazzen fick sitt genomslag och eran är känd som ”jazzeran”. Artister som Bessie Smith förändrade sättet att sjunga och många började adoptera den nya sångstilen med nya melodistrukturer. Mycket av improvisationen under denna period mellan 1920 till 1940 inspirerade många jazzartister på 1950-talet, som också skulle komma att bryta upp och utveckla jazzen ännu mer.

1950-talet och Miles Davis

Om du inte är ett stort fan av jazzmusik är det ändå ganska säkert att du har hört namnet Miles Davis. På många sätt är han jazzens stora hjälte på 1950-talet, när de stora jazzbanden höll på att försvinna. Med Davis i leden och även John Coltrane, började en ny revolution inom jazzen som skulle förändra genren för evigt. Med talang, innovation och improvisation utvecklades nya tonspråk, harmonier och rytmer.

Miles Davis blev känd internationellt med albumet Kind of Blue och förändrade med detta album synen på jazzen och idag är hans album genres mest sålda och erkänt världen över. Det Davis gjorde kan inte understrykas tillräckligt, då han utvecklade musiken till konstmusik och till en mer intellektuellnivå.

Samtidigt arbetade John Coltrane fram en ny form av jazz där han improviserade mycket och började skapa nya ackordprogressioner med låtar som Giant Steps. Detta skulle leda till en ny typ av jazz som var improviserad och mindre strukturerad men likväl svårspelad, med dessa nya ackord och rytmer. I Davis fall blev trumpeten huvudinstrumentet och i Coltranes fall saxofonen, vilket bröt ner en historisk tradition där dessa blåsinstrument alltid hade varit i bakgrunden som är fallet med 1800-talets klassiska musik.