Popmusik

Lite pophistoria

 

År 1926 blev popmusik i ett begrepp inom området populärmusik och det härstammar från jazzen, R&B, vanlig folkmusik och rock’n’roll. Under sista halvan av 1950-talet blev pop en egen genre under populärmusiken. Popen har sin härkomst från Storbritannien och USA, de instrument som är vanliga inom genren är givetvis elgitarren, trummorna och elbasen, även keyboard är ett instrument som blev vanligare längre fram i tiden. När popen slog igenom på riktigt betraktades den som lite trotsig, precis som all ny musik gör i början av sitt skede, även jazzen var musik som äldre inte tyckte om från början och så är det väl alltid med ny musik, där just äldre människor har en förmåga att tro att den musiken förstör ungdomarna och att de kan hamna snett i sin tillvaro. Det var mycket värre förr i tiden, för då protesterade de äldre och skrev ilskna insändare i tidningarna som ofta handlade om att musiken fördärvar ungdomarna.

1960-tal

De mest kända popgrupperna från 1960-talet var The Animals, The Hollies, The Beatles och The Monkees, som även hade en egen tv-serie och den var mycket populär även här i Sverige. Vi hade även våra egna popgrupper som var riktigt omtyckta på 1960-talet och det var Shanes, Tages, Hep Stars och Ola and the Janglers.

1970-1990-talen

På 1970-talet uppstod ABBA här hemma och i och med att de vann hela Eurovisionfinalen 1974 med “Waterloo” blev de ett av våra tiders mest kända band i hela världen. Sedan kom musikens stora årtionde, 1980-talet, då musiken i stort sätt exploderade över hela världen. Det uppstod enormt många nya band och artister, och vem minns inte Band Aid 1985, där de största inom musiken från flera länder spelade på utomhusscener för att samla in pengar till fattiga och sjuka barn i Afrika. Några av de mest framgångsrika artisterna var Michael Jackson, Madonna, Prince och även den norska gruppen A-ha fick sitt genombrott då. Under 1990-talets början var det hårdrocken, heavy metal och punk som gällde, för att under den senare tiden av årtiondet ersättas med lugnare musik och då gjorde de så kallade pojkbanden även sin entré och det första stora pojkbandet var Backstreet Boys, nu blev även Spice Girls (kryddflickorna) populära och gjorde stor succé världen över. Här i Sverige blev Dr. Bombay mycket populär, med sina fåniga låtar och sin utstyrsel.