Hittat ditt favoritinstrument!

Musik kan vara både oerhört vackert, inspirerande och uppiggande. Det är många som drömmer om att kunna spela ett instrument; för hemmabruk eller tillsammans med andra. Det är inspirerande att se någon bara plocka upp en gitarr och börja spela ett poplåt, eller en kompis som sätter sig vid pianot och drar av en låt. Att spela ett instrument är både givande för dig själv, men också för andra – efter viss träning, förstås! Men för dig kommer glädjen samma dag som instrumentet kommer hem till dig. Kanske testade du olika instrument i skolan, men hittade inte något instrumentet du fastande för? Vilket instrument ska du välja?

Musiksmak

Många musiker har en favoritgenre, men spelar flera. Ibland kan det vara svårt att avgöra vilken genre som en låt tillhör. Det finns också låtar som är svåra att spela på ett instrument, men lätta på ett annat. Tänk igenom vad du lyssnar på, men tänk också vidare. Gå ut på youtube och lyssna på pianister som spelar rocklåtar på ett nytt sätt eller elgitarrsolon på klassiska stycken – musik är kreativitet! När du lärt dig ett instrument kan du själv utveckla olika låtar till att bli något nytt. Du känner vinden mot din kind eller doften av en Beyoncé parfym och får inspiration att skapa något nytt! En av många anledningar att lära sig ett instrument.

Blåsinstrument

Blåsinstrumentet delas upp i bleckblåsinstrument och träblåsinstrument. Blåsinstrument är roliga och du kan lätt delta i vilken musikstil som helst. Du kan ofta även spela med skickligare musiker om du spelar ett blåsinstrument, då det kan räcka att du spelar melodin. Om du spelar ett ”basinstrument” inom blåsfamiljen, så är det också lätt att spela med mer erfarna musiker. Det finns många bleckblåsinstrument att välja mellan: trumpet, flygelhorn, kornett, trombon eller althorn bland annat. Bleckblåsinstrument utskiljer sig genom att instrumentet och munstycket som du blåser i är av ”bleck” eller mässing; idag kan de rent av vara gjorda i plast. Bleckblåsinstrument kräver dock mycket träning för att du ska lära dig att blåsa i dem så att det låter bra.

Träblåsinstrument är instrument som är gjorda i trä eller där du blåser i ett rör av trä. Vanliga träblåsinstrument är flöjt, klarinett, saxofon och oboe. Om du spelar saxofon har du ett rör – ser ut som en liten glasspinne – som sätts fast på munstycket. När du blåser i munstycket, så vibrerar röret och det skapar sedan det musikaliska ljudet. På ett sätt kan ett träblåsinstrument vara lättare att spela då det är lite enklare att skapa ljud, å ena sidan, å andra sidan har de fler knappar och hål att välja mellan.

Gitarr

Gitarren är en riktig klassiker och ett bra nybörjarinstrument. Om du tycker om att sjunga, eller känner någon som vill sjunga, är gitarr ett perfekt instrument för dig. Du lär dig ackord efter ackord, men kan spela många låtar med bara ett fåtal ackord. Man brukar säga att om man kan fyra ackord – C, D, G och A – så kan man spela de flesta poplåtar.